Oameni si Legende

Focşaniul, reședința și cel mai mare oraș al județului Vrancea, este un oraş binecuvântat, cu o istorie pe măsură, oraș căruia i s-au atribuit legende cu personaje fictive sau reale, orașe subterane sau comori ascunse.

În urmă cu sute de ani, Focşaniul era un important nod comercial, motiv pentru care în subteranul oraşului se găsește o structura complexă de tuneluri şi beciuri, care datează de peste 200 de ani.

La acestea se adaugă locurile încărcate de istorie. Fiecare colţişor din Vrancea, musteşte de legendă şi istorie. Pe aici şi-au purtat caii şi pârjolul popoarele migratoare, pe aici şi-a purtat paşii Ştefan cel Mare, atunci când a cucerit legendara Cetate Crăciuna, sau, când ostenit şi învins de gloatele turceşti, rătăcea descurajat prin clocaurile Vrancei, găsind sprijin la cei şapte feciori ai babei Vrâncioaia, și tot pe aici, primul război mondial a trecut ca un tăvălug. Vrancea este locul cu cele mai importante memoriale şi mausolee ridicate în onoarea jertfei eroilor Primului Război Mondial: Mărăşti, Mărăşeşti, Soveja şi Focşani.

În perioada contemporană, Focşanii au fost simbolul libertăţii şi demnităţii româneşti, al Unirii dintre Moldova şi Ţara Românească de la 24 Ianuarie 1859, prin care s-au pus bazele statului modern român.

Pământul vrâncean ascunde multe comori ale trecutului, de-a lungul timpului descoperindu-se bijuterii si tezaure foarte importante pentru cultura poporului român.  Însă, poate cea mai de preț comoară sunt oamenii care populează aceste locuri, și în a căror sarcină rămâne răspândirea poveștilor despre traiul lor pe aceste meleaguri, depre nou și vechi, despre istorie și legende.

Și, începând cu anul 2015, la comorile vrâncene se adăugă și Focșani Blues Festival, un festival cu muzică blues… despre oameni, despre locuri, despre legende.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail