Arturo Sandoval & Band

focsani blues festival

Deținător al Medaliei Prezidențiale a Libertății
Câștigător a 10 Premii Grammy
Deținător al Premiului Emmy (pentru cel mai bun compozitor)
Câștigător de 6 ori al premiului Billboard
Deținător al Doctoratului Onorific în Arte Frumoase al Universității din Notre Dame – 2016

Un protejat al maestrului legendar al jazzului Dizzy Gillespie, Sandoval s-a născut în Artemisa, un oraș mic la periferia Havana, Cuba, pe data de 6 noiembrie 1949, la doar doi ani după ce Gillespie a devenit primul muzician care a adus influențe latine jazzului american. Sandoval a început să studieze trompeta clasică la vârsta de 12 ani, dar nu i-a luat mult să fie cuprins de entuziasmul lumii jazzului. De atunci a evoluat în unul dintre cei mai recunoscuți reprezentanți ai trompetei jazz și al flugelhorn-ului, precum și ca renumit artist clasic, pianist și compozitor. Este unul dintre cei mai dinamici și vivace interpreți ai actualității și a fost văzut de milioane de oameni la premiile Oscar, Grammy și Billboard. Lui Sandoval i-au fost acordate 10 premii Grammy și 19 nominalizări, primind, de asemenea, 6 premii Billboard și un Emmy. Cel din urmă fiind pentru compoziția întregii coloane sonore a filmului HBO inspirat de viața lui, „For Love or Country” (Pentru iubire sau pentru țară), Andy Garcia jucând rolul lui Arturo.

Cea mai recentă lansare din 2018 îi conține pe unii dintre cei mai cunoscuți și talentați artiști ai zilelor noastre. Acest album de referință conține, de asemenea un mix de colaborări de neegalat cu legende și cu voci ale noii generații din lumea pop, jazz, a muzicii clasice și a celei latine, unindu-se în prima colecție de lucrarări în duet a maestrului cubanez, incluzându-i pe: : STEVIE WONDER, PHARRELL WILLIAMS & ARIANA GRANDE, PLÀCIDO DOMINGO, CELIA CRUZ, JOSH GROBAN, JUAN LUIS GUERRA, AL JARREAU, ALEJANDRO SANZ, PRINCE, ROYCE și DAVID BISBAL. „Ultimate Duets ” marchează continuarea unui catalog distins de patru decenii cu 40 de titluri revoluționare.
Sandoval a fost membru fondator al grupului câștigător de Grammys „ Irakere ” a cărui amestec exploziv de jazz, rock, muzică clasică și tradițională cubaneză a făcut senzație în lumea spectacolului. În 1981, a părăsit Irakere pentru a-și forma propria formație care a atras laude entuziasmate din partea criticilor și a ascultătorilor din toată lumea și le atrage în continuare.

Sandoval este de altfel un artist renumit al muzicii clasice, cântând regulat cu orchestre simfonice de top din toată lumea. Arturo a compus propriul „Concert pentru trompetă și orchestră”, care poate fi ascultat în cadrul „ Arturo Sandoval: The Classical Album ”.

Arturo a cântat alături de orchestre consacrate în țara sa, cât și în străinătate și a înregistrat Concertul pentru trompetă de John William cu Orchestra simfonică a Londrei. Abilitățile sale clasice i-au câștigat respectul și admirația dirijorilor de prestigiu, compozitorilor și orchestrelor simfonice la nivel mondial.
Versatilitatea sa poate fi în observată în colaborări cu artiști de la Dizzy Gillespie, Woody Herman, Woody Shaw, Michel Legrand, Josh Groban, Tony Bennett, Bill Conti și Stan Getz până la Johnny Mathis, Frank Sinatra, Paul Anka, Rod Stewart și Alicia Keys, printre mulți alții. A interpretat împreună cu John Williams alături de Boston Pops și la Super bowl cu Tony Bennett și Patti LaBelle. Compozițiile sale pentru coloane sonore se aud in filme precum cel mai recent al lui Clint Eastwood „ The Mule” cu Clint Eastwood și Bradley Cooper, „1001 to 1” cu Beau Bridges, „ At Middleton” cu Andy Garcia și Vera Farmiga, fundalul sonor al lui Dave Grusin’s pentru „ Havana” și „Random Heart”, in coloana sonoră a „Mambo Kings” cu compoziția lui nominalizată la Grammy „Mambo Caliente”, în fundalul muzical al „The Perez Family”, „61”, „Mr. Wrong”, al documentarului „Oscar” și „ The Family Fuentes” printre alții. De asemenea, a fost solicitat de centrul Kennedy pentrua compune muzica pentru baletul „Pepito Story”, „Soul Possessed”, precum și „Oman O Men” și „The chocolate Hot Nutcracker ” în coregrafia lui Debbie Allen. Și, după cum a fost menționat mai sus, a fost premiat cu un Emmy pentru compoziția li în cadrul coloanei sonore a filmului HBO inspirat de viața lui „For Love or Country” cu Antonio Garcia.

Arturo Sadoval depășește sfera banalului efort. Situațiile dificile din timpul petrecut în Cuba și din perioada emigrației sale i-au generat mai multă energie și putere, provocându-l să își îndeplinească și să își depășească visurile din copilărie. Plin de o capacitate virtuoasă, nu-și dorește nimic mai mult decât să își împărtășească darul cu alții care simt aceași adorație intensă față de muzică. Se poate vorbi frecvent despre virtuțile sale tehnice sau despre specializarea lui în note înalte, dar cei care l-au văzut cântând la pian, improvizând melodios o baladă, sau cei care au avut oportunitatea de a se bucura de diversitatea muzicii lui, prin compozițiile sale de la cel mai pur jazz, jazz latin sau clasic, aceștia știu că Arturo Sandoval este un muzician important și recunosc că Arturo este unul dintre cei mai străluciți, multilaterali și renumiți artiști ai actualității.

„Un trompetist înfocat, tehnic fără cusur, Arturo Sandoval a uimit spectatorii din toată lumea cu stilul său exploziv și momentele sale muzicale energice… un entuziast al notelor înalte, Sandoval este un interpret echilibrat într-o manieră superbă, fiind la fel de abil în abordarea unui repertoriu clasic de jazz și muzică tradițională cubaneză…”
– All Music.com

„ Născut în sărăcie în Cuba și reținut de guvernul acesteia, a riscat totul pentru a-și împărtăși darul cu restul lumii. În deceniile ce au urmat, acest trompetist impresionant, pianist și compozitor a inspirat audiențe din fiecare colț al lumii și a ridica o nouă generație de interpreți grozavi. Rămâne unul dintre cei mai buni cântăreți din toate timpurile.
– Președintele Barack Obama

„A-l vedea pe trompetistul jazz cubanez Arturo Sandoval în acțiune înseamnă să înțelegi ce este un muzician complet. În momentul său Sandoval a arătat o energie a cuiva de jumătate din vârsta lui (70), neoprindu-se penru a se odihni. A cântat la trompepetă, desigur, dar a cântat puțin și la pian și ceva la percuție, a executat și versiunea lui inedită de beatbox, a arătat câteva mișcări cubaneze și a spus câteva glume. Și orice instrument ar folosi, trăiește fiecare melodie, fiecare instrument, fiecare cuvânt – le savorează, le gustă și le înghite. Fiecare piesă interpretată a fost o epopee, construită treptat cu coridoare deschise, camere ascunse și săli de bal uriașe surprinzătoare. Iar în centru a fost Sandoval, practicându-și magia…”
– Susan L. Reading Eagle Pena

„În cariera sa de mai mult de 40 de ani, Arturo Sandoval a colaborat cu nenumărate nume majore ale muzicii. Totuși, nu a făcut niciodată o înregistrare care să plaseze acele colaborări în cadrul intim al unui duet. Sandoval realizează, în sfârșit acest proiect cu „Ultimate Duets” alături de o mare varietate de parteneri de duet din întregul spectru muzical. Rezultatul include un număr de alegeri surprinătoare, incitante.”
– Jazz Times

„Oricine care a văzut un meci de baseball fără înscrieri poate spune că este o întâmplare rară și plină de adrenalină. Prin Ultimate Duets Arturo Sandoval și echipa lui de staruri ale muzicii realizează un meci și mai bun, un meci perfect de melodii.”
– All About Jazz

„Arturo Sandoval este cel mai cunoscut ca trompetist latin. Totuși, la spectacolul său în cadrul San Diego Bayside Jazz, sextetul său a dovedit o versatilitate excepțională. În ritmuri de la lent de baladă până la viteza luminii, au zguduit malul cu latino, bop, funk și chiar și ceva rock metal. Sandoval, pe lângă trompetă, a cântat la flugelhorn, orgă și timpan, este un muzician fantastic și versatil care muncește de rupe pe scenă cu energie molipsitoare și pricepere. Este un deliciu să vezi și să asculți sextetul său.”
–BroadwayWorld.com