Joe Louis Walker (SUA)

focsani blues festival

Joe Louis Walker este o adevărată legendă a chitării, un cântăreț unic și un scriitor prolific. Walker, un recrut al Blues Hall of Fame și câștigător al Blues Music Award de patru ori, a avut parte de un număr uriaș de turnee în cariera sa, evoluând pe scenă la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume, astfel câștigându-și și o mulțime de fani loiali. Ultimul său album, și cel mai așteptat, de altfel, numit “Everybody Wants A Piece”, de la Mascot/Provogue, îi întărește statutul de pionier al muzicii blues. Amintindu-și de bogata sa istorie, Walker spune “Aș vrea să fiu cunoscut pentru o viață întreagă în care am fost loial muzicii mele și blues-ului în sine. Uneori mi se pare că am învățat mai mult din eșecurile mele, decât din succesuri, dar asta m-a făcut mai puternic și mai curajos, ajutându-mă să-mi creez propriul stil. Mi-ar plăcea să știu că de fiecare dată când cineva pune un album de al meu să știe de la primele note, ‘Acesta este Joe Louis Walker’.”

Născut în San Francisco, de Crăciun, părinții lui erau amândoi sin Sud și au luat cu ei pasiunea pentru blues când s-au îndreptat spre Vest. Tatăl lui Joe asculta blues cântat la pian, iar mama lui asculta albume de la B.B. King. Walker a ridicat pentru prima oară chitara încă de când era copil, iar la vârsta de 16 ani cânta alături de artiști în turnee care treceau prin orașul lui. Scena muzicală a San Francisco-ului devenea din ce în ce mai repede un cazan plin cu blues, jazz și rock psihedelic, iar Walker era chiar în centrul lui. Tot la 16 ani, Walker era chitaristul principal în The Matrix, unde cânta cu sau deschidea concerte pentru toată lumea de la Lightnin’ Hopkins la Jimi Hendrix, la Thelonious Monk. De asemenea, acesta era de obicei și la The Fillmore West. Legendele pe care Walker le-a acompaniat nu au împărtășit doar cunoștințe muzicale, ci și înțelepciunea cu tânărul muzician în devenire. Fred McDowell, Ike Turner, Albert King, Freddy King, Robert Jr. Lockwood, Lightnin’ Hopkins și mulți alții au învățat, hrănit și pedepsit tânărul.

În 2013, The Blues Foundation l-a recrutat pe Walker în The Blues Hall of Fame. “Sunt onorat să fiu în compania extraordinarilor artiști deja aflați aici.” Spuse Walker la acel moment. “Sper să mă ridic așteptărilor.” Ajungând la rangul membrilor mai vechi, precum B.B. King, Hound Dog Taylor, Koko Taylor, Willie Dixon, Muddy Waters, Etta James, Howlin’ Wolf și alți uriași din blues, încă la apogeul puterii lui muzicale este, cum spune Walker, “un vis devenit realitate”.

Cu fiecare lansare de-a lui Walker, audiența acestuia începe să se extindă, precum și programul lui de turnee. A cântat în toată America și Canada, la festivaluri uriașe din Europa precum The North Sea Jazz Festival, Glastonbury, Notodden și Montreux, precum și la festivaluri din Japonia, Australia, Taiwan, Irlanda, Tucia și Brazilie. Acum, cu Hornet’s Nest, Walker este nerăbdător în a atrage și mai mulți oameni spre muzica sa. “Muzica blues este precum un cort”, spune el, “care se transformă într-unul din ce în ce mai mare. Tinerilor le place muzica blues atunci când o aud, și eu sunt aici ca să mă asigur că ei vor să o asculte.”

NPR Music l-a numit pe Walker “un simbol legendar, care împinge mereu limitele, al blues-ului modern”, iar despre el se vorbește deja în lumea blues-ului ca despre o legendă vie. Totuși, la momentul actual, Walker spune “Chiar aș vrea să inspir muzicieni tineri să păstreze și să ducă mai departe tradiția muzicii blues/roots – dar să o cânte și să o facă cum vor ei – să nu le fie frică să o amestece. Nu există un mod bun sau unul rău prin care să faci muzică, ci doar modul în care vrei să te exprimi. Și, mai presus de toate, SIMTE-TE BINE”.