Shemekia Copeland (SUA)

focsani blues festival

Indiferent dacă răcnește un blues rocker răgușit, lansează un soul-shouter, redă spiritul unuir R&B alimentat de evanghelie sau sapă adânc intr-o baladă subtilă, Shemekia Copeland sună ca nimeni altcineva. Cu o voce care este alternativ sufocantă, asertivă și clocotitoare, viziunea larga a lui Shemekia despre blues, rădăcini și muzică contemporană prezintă evoluția unui muzician pasionat cu o abordare lirică muzicală modernă. Chicago Tribune declară că Shemekia Copeland oferă “forță și putere cântului”, cu o “paletă emoțională și stil unic, si o înțelegere intuitiva a muzicii”. NPR Music o numește “deosebit de expresiva”

Întoarcerea lui Copeland la Aligator Records cu “ Oouskirts of Love” ( ea a înregistrat 4 albume sub acest titlu in perioada 1998-2006) o găsește in perioada cea mai buna, cantand rock american și blues cu putere și autoritate. Produs de’ Olivier Wood de la The Wood Brothers, “Outskirts of Love” este un tur de forța muzical, cu Copeland in pista de titlu, sarjand in Crosbone beach, onorandu-și tatăl pe Johnny Clyde Copeland cu a sa “Afrobeatinfused Take On His Davil’s Hand”, luptând împotriva lipsei de adăpost in Carton Box și arătându-și mândria fata de țara in “Drivin’ Out Of Nashviile”. Ea își pune amprenta pe cântece făcute celebre de Solomon Burke ( “ I feel a scene coming on”), Jesse Wincester (“ Isn’t That So”), Sonny Terry and Brownie McGhee (The Battle Is Over), Creedence Clearwater Revival (Long As I Can See The Light), ZZ Top (Jesus Just Left Chicago), Albert King (Wrapped Up In Love Again) și Jessie Mae Hemphill( “ Doamne, ajuta-i pe cei săraci de nevoiași”). Prieteni, printre care Billy F. Jibbons, Robert Randolph, Alvin Youngblood Hart, Will Kimbrough și Pete Finney își adaugă talentul cu entuziasm nelimitat. Rezultatul este albumul contemporan și muzical aventuros cel mai bun al carierei a lui Copeland care încă se dezvolta.

Shemekia Copeland s-a născut in Harlem, New York la 10 Aprilie 1979 și a evoluat în mod natural în cariera ei de cântăreață. Tatăl său, cântăreț de blues, a recunoscut talentul fiicei sale de la început. El a încurajat-o întotdeauna să cânte acasă și chiar a adus-o pe scena să cânte la renumitul Cotton Club din Harlem când avea doar 8 ani. În acea vreme emoția lui Shemekia a depășit dorința de a cânta, dar când avea 15 ani și tatăl ei avea probleme cu sănatatea, ea a simțit chemarea “ a fost ca și cum un comutator mi s-a cuplat in cap” își amintește Shemekia, “ și am vrut să cânt, simțind asta ca pe o dorința și o nevoie. Trebuia să o fac!”

La vârsta de 16 ani, Shemekia s-a alăturat tururilor tatălui sau după ce el a fost diagnosticat cu o condiție degenerativă a inimii. Imediat, Shemekia ii deschidea, Ba chiar ii fura show-urile tatălui sau. “Ea a preluat multimea cu vocea ei puternica, intensa și echilibrata” delira Blues Revue la acel moment. Oricum a devenit clar cine pe cine ajuta. “Tata voia sa cred ca eu îl ajutam, deschizându-i show-urile când era bolnav, dar de fapt el făcea asta pentru mine. El s-ar fi dus in oras și ar fi ținut interpretări ca sa îmi dau seama. A ieșit din zona lui de confort ca sa îmi dea mie aceasta fotografie.” rememorează Shemekia.

Shemekia a ieșit din umbra tatălui sau cu debutul ei inovator pe CD, “Dă Drumul la Caldura”, înregistrat când avea doar 18 ani. Critici din toată lumea i-au felicitat muzica ca fani de toate vârstele sa fie de acord că un nou talent de neoprit a ajuns. Emisiile de știri de la New York Times pana la CNN au aflat despre talentul lui Copeland, făcând referire la personalitatea ei și la adevarata putere de star. “Evidențierea misterului” a scris Village Voice. “Ea rage cu o intensitate extraordinar de calda.” a adăugat The Boston Globe.

Shemekia Copeland a continuat cu nominalizări la Grammy in 2000, in 2002 Talking To Strangers (produs de Dr. John) și in 2005 The Soul Truth (produs de Steve Cooper). In acea scurta perioada de timp, ea a obținut 8 premii de muzica blues, o sumedenie de premii de la “Living Blues Awards” (ce include prestigiosul premiul din 2010 “Cel mai bun artist de blues al anului”) și multe laude de la fani, critici și diferiți artiști. Doua lansări de succes, incluzând nominalizare la Grammy 33 1/3, i-au întărit reputația ca o cântăreața care, făcând referire la NPR’s All Things Considered, “întruchipează blues-ul cu loviturile ei vocale puternice și cu privirea ei neînfricată asupra problemelor sociale.” USA Today spune: “Copeland este o cântăreața cu pasiune și funk, putere și furie”.

Copeland a ținut mii de interpretări in cluburi, festivaluri și concerte in toată lumea și a apărut in televiziunea naționala, NPR, in ziare, filme și reviste. Ea e un sprijin principal pentru nenumărate radio-uri comerciale si NON-comerciale. Ea a cântat cu Eric Clapton, Bonnie Raitt, B.B. King, Buddy Guy, Mick Jagger, Keith Richards, Carlos Santana, James Cotton și mulți alții. Ea a deschis pentru Rolling Stones și a distrat armata Statelor Unite in Irak și Kuwait. Jeff Beck zice că este “super mișto”, iar Santana spune: “ Ea strălucește… e un diamant”. La festivalul de blues din Chicago din 2011, orașul Chicago și statul Illinois au declarat-o pe Shemekia Copeland in mod oficial ca “Noua Regina a Blues-ului”. In 2012 a interpretat la Casa Alba pentru președinte și doamna Obama. După acest moment, Jagger, cu care a colaborat, i-a trimis o sticla de Șampanie.

Cu împrejurimi de iubire și un itinerariu al turului planificat, Copeland are ochii țintiti pe viitor așa cum continua sa spargă topurile muzicii. “Vreau sa continui sa cresc, sa fiu inovativa” zice ea. “Sunt o iubitoare de viata, cântând despre lucruri care ma deranjeaza, folosind muzica ca sa ajut oamenii. Tatăl meu întotdeauna îmi zicea ‘Suntem toți conectati’. Sunt un suflet bătrân mărșăluind către sunetul tobei mele,” continua ea. “Și chiar acum, produc cea mai entuziasmantă muzica din cariera mea”.